Την υποψηφιότητα του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου (ΕΔΔ) του ΟΗΕ στηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στην Έκτη Επιτροπή του ΟΗΕ για την έκθεση εργασιών της εν λόγω Επιτροπής στην 76η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου Χάρης Χρυσοστόμου.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, στην παρέμβασή του, χθες, ο κ. Χρυσοστόμου υποστήριξε το δικαίωμα των κρατών να καθορίζουν μόνιμα τις γραμμές βάσης σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (ΔτΘ) ενώ υπογράμμισε ότι οι γραμμές βάσης πρέπει να είναι μόνιμες διαμέσου της ολοκλήρωσης συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών καθώς και ως αποτέλεσμα σχετικών αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, με βάση τη Σύμβαση ΔτΘ, και συμφώνως με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συμβάσεων.
Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημαντικό έργο της Επιτροπής όσον αφορά στην κωδικοποίηση και προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου, είναι γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη για εκλογή στην εν λόγω Επιτροπή.
Αναφέρεται ότι όσον αφορά στην Έκθεση της Επιτροπής για το 2021, ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, και τόνισε ότι η Κύπρος ως νησί, βιώνει η ίδια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά σοβαρή απειλή για τους πληθυσμούς ανά τον κόσμο, ιδιαιτέρως για τα μικρά νησιωτικά κράτη.
Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου προέβη σε διάφορα σχόλια αναφορικά με το πρώτο έγγραφο που εκπόνησε η Ομάδα Μελέτης της ΕΔΔ σχετικά με τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία υπενθύμισε ότι δεν εμπίπτει στους όρους εντολής της Ομάδας Μελέτης η υποβολή προτάσεων, ενδεχομένως, τυχών τροποποιήσεων του υφιστάμενου διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων της Σύμβασης ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πηγή: ΚΥΠΕ